Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Káros kozmetikai összetevők - Olvass a sorok között!

Makó Mariann
2022. 06. 30. 10:31:01
Káros kozmetikai összetevők - Olvass a sorok között!

Bőrünk a legnagyobb szervünk. A mérgező anyagok gyorsan felszívódnak rajta keresztül és könnyedén eljutnak a véráramba és onnan a sejtjeinkig, a létfontosságú szerveinkhez. Ott szétterjedhetnek és felhalmozódnak súlyos problémákat okozva. Ezért nem mindegy, hogy hosszú távon milyen kozmetikumokat használsz a bőrödön. Ismerd meg a veszélyes kozmetikai összetevőket, hogy könnyen ki tudd őket kerülni.

Itt tényleg hangsúlyoznám a hosszú távú és rendszeres használatot és persze azt, hogy minél több toxikus vegyületet tartalmazó kencét, dekorkozmetikumot, szájhigiéniai terméket, illatszert, tisztítószert, mosószert, öblítőt ... stb. használunk, annál jobban terheljük vele a testünket, ami egy idő után túlságosan felhalmozódik és akkor tud igazán romboló hatással lenni ránk és komoly problémákat okozni. Vagy akkor, amikor az immunrendszerünk “elmegy kicsit szabadságra” és nem képes emiatt ellátni az elsődleges védelmi vonal szerepét. Nem képes olyan módon megküzdeni a testünket terhelő méreganyagokkal, mint általában. Viszont semmi esetre se riogatásként osztom meg a véleményemet, csak csupán azért, hogy leírjam, hogy az én és sokak választása mögött mi állhat.
 

Segíts az immunrendszerednek a bőrödön keresztül is!

A natúrkozmetikumok és a környezetbarát tisztítószerek használatával a testünket és környezetünket támadó toxikus terheltséget szeretnénk csökkenteni. Besegíteni egy kicsit a folyamatosan gályázó immunrendszerünknek, hogy mondjuk csak fele annyi szemetet kelljen kiválogatnia. A tested persze képes feldolgozni bizonyos mennyiségű méreganyagot, hiszen ez a dolga. A hangsúly a bizonyos mennyiségen van. De az élet több területéről is eláraszt minket a “méreg”, nem csak a kozmetikai vagy tisztítószerek világából. A levegő, amit beszívunk, az élelmiszeripar káros adalékanyagai, a mezőgazdaság vegyszerrel telített növényei, amit megeszünk, a sok stressz, ami nap mint nap ér minket ...Minden egymás után sorakozik fel és áll harcban az immun sejtjeink kis katonáival. Miért ne csökkenthetnénk ahol csak tudjuk ezt az óriási terhelést? Van, akit ez a gondolat megszólít egy kisebb-nagyobb probléma vagy betegség, jó tapasztalat, esetleges félelem vagy megelőzés miatt. És - habár nehéz elképzelni - de lehet, hogy van olyan, akinek egész életében egyáltalán nem kerül a fókuszába az egészséges életmóddal való foglalatoskodás, pláne a bőr- és környezetkímélés viszonylatában.
 

Mindenkinek megvan a személyes története

Én sem kifejezetten bőrproblémák miatt kezdtem el ezzel először foglalkozni, mindig is egészségtudatos voltam és inkább megelőzés párti, ami egy idő után nem állt meg az étkezésnél és a mozgásnál. Éppen ezért óriási arconcsapás volt számomra az, hogy az átlagon felüli tudatosságom és az egészséges életmód mániám ellenére se tudtam elkerülni egy igen komoly betegséget. De boldogan mondhatom, hogy sikeresen megküzdöttem egy rosszindulatú emlődaganattal és az immunrendszeremet totálisan leszőnyegbombázó terápiákkal.

 

A kemoterápiák mellékhatásainak elviselésében a természetes kozmetikumok is sokat segítettek.

 

Ez a betegség sok mindenre megtanított, többek között arra is, hogy mennyire törékenyek vagyunk, hogy a testünk egy csoda és képes óriási pusztítások után is újraéledni, és hogy az immunrendszerünk a legkeményebb harcos, akinek azért nem árt néha itt-ott besegíteni. Az én választásom ezért is esett a vegyszermentesebb kozmetikumokra és a vegyszermentesebb életre. Nem kérdés számomra, hogy minden fronton és hálával kell támogatnunk a testünket. A kemoterápiák bőrszerkezet roncsoló mellékhatásainak elviselésében, a műtéti hegek kezelésében nagyon sokat segítettek a természetes kozmetikumaink, amiben napi szinten "áztatni" kellett magam tetőtől-talpig, hogy a testemen a bőr elviselhető legyen. De szerencsére minden rossz is elmúlik egyszer.

Már biztosan tapasztaltátok, hogy az élet minden területén mindig újabb és újabb anyagról derül ki, hogy mérgező, káros, rákkeltő. Óriási erőfeszítés ezt lekövetni azoknak, akiket ez érdekel. Ami biztos, hogy minél több káros alapanyagokat tartalmazó készítményt használunk és minél hosszabb ideig, annál jobban terheljük vele a testünket és az immunrendszerünket. Ha megtehetjük, hogy egy kicsit odafigyelünk erre az alapvető igazságra, és ahol tudjuk, ott legalább csökkentjük a káros összetevők bőrre és testbe vitelét, és kerüljük ezek rendszeres használatát vagy fogyasztását, akkor hosszú távon biztos, hogy meghálálja majd az egészségünk a plusz odafigyelést.

Térjünk is rá a bőrünk számára káros vagy vitatott vegyületekre és arra, hogy milyen néven rejtőzködnek el az úgynevezett INCI (összetevők / ingredients) listában. Ez a lista a teljesség igénye nélkül készült, de a tőlem telhető legnagyobb körültekintéssel.
 

sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, SLS, SLES, ALS, ALES

 

 

Szulfátok

A szulfátokat a kozmetikumokban mosó- és habképző anyagként használják. De túlságosan erősen tisztítják a bőrt. A Botivionál és az igazi natúrkozmetikai márkáknál cukorból és kókuszból származó tisztító tenzideket használnak, amiket sokkal jobban tolerál a bőr. Egy natúr tusfürdővel csak egy probléma van, a megszokottól kevésbé habzik és nem tudsz tartós habszakállat készíteni belőle a fürdőkádban :)

Hátránya: irritálhatják a bőrt (fejbőrt is) és a szemet, nyálkahártyát, és szárazságot okozhatnak. Megfoszthatják a bőrt természetes olajaitól és nedvességtartalmától, ami szárazsághoz és irritációhoz vezethet. A habzáson kívül semmi haszna nincs, ráadásul környezetkárosítóak.

Amiben megtalálhatod: 90%-ban mindenben, ami habzik. Tusfürdők, habfürdők, samponok, babafürdetők, fogrémek ...

INCI-elnevezése: sodium lauryl sulphate / SLS, ammonium lauryl sulphate / ALS, sodium laureth sulphate / SLES, ammonium laureth sulphate / ALES, sodium dodecyl sulfate sulfuric acid, monododecyl ester, sodium salt, sodium salt sulfuric acid, sodium sulfate, monododecyl ester sodium salt sulfuric acid, A13-00356, Akyposal SDS, Aquarex ME, Aquarex Methyl

Amit a BOTIVIO-nál használunk helyette: coco glucoside, decyl glucoside, lauryl glucoside, cocamidopropyl betaine, caprylyl/capryl-glucoside, glyceryl oleate, sucrose cocoate

 

A kőolajszármazékok (mineral oil / ásványi olaj) rákkeltő vegyületek, amelyek bőrirritációt okozhatnak és allergiát válthatnak ki. hosszú távú használat során.

 

 

Kőolajszármazékok

A kőolajfinomítás során keletkező melléktermékek (ásványi olaj, folyékony petrolátum), amiket számos káros kémiai anyaggal fehérítenek, szagtalanítanak, még több mérgező anyaggal színeznek, illatosítanak és tartósítanak, amire a kozmetikai ipar számára felhasználhatóvá válik. Sajnos előszeretettel használják a kozmetikumokban, gyógyászati célokra, hiszen a drága növényi olajokhoz képest ezekhez fillérekért juthatnak hozzá a gyártók. De ezek az olajok nem táplálják a bőrt, a bőrfelszínt ugyan hidratálják, de a mélyebb rétegekben nem hatnak. Ráadásul rendkívül környezetszennyező alapanyagok.

Hátránya: átjárhatatlan réteget alkot a bőrön, megakadályozza az egészséges bőrlégzést, eltömődött pórusok keletkeznek, ami pattanásokhoz, miteszerekhez, bőröregedéshez és bőrszárazsághoz vezethet, leállítjhatja a bőr természetes védőrendszerét.

Amiben megtalálhatod: tusfürdő, testápoló, arckrém, sampon, balzsam, dezodor, babaápoló olaj alapja, hajápolószer, dekorkozmetikum, napozó krém.

INCI-elnevezése: mineral oil, petrolatum, petroleum, paraffinum liquidum, paraffinum, paraffin waxes, paraffin oil, cera microcristallina, vazelin

Amit a BOTIVIO-nál használunk helyette: hidegen sajtolt, finomítatlan, bio növényi olajok, növényi vajak (pl. kendermagolaj, jojobaolaj, szőlőmagolaj, édesmandula olaj, sheavaj, kakóvaj)

 


Jobbak a nem szintetikus összetevők a kozmetikumokban.

 

 

Szilikonok

Egyfajta szintetikus polimerek, amelyek szilíciumból, oxigénből és más elemekből készülnek, valójában műanyagok. Gyakran használják a kozmetikumokban, mivel sima textúrát adnak a terméknek és azt az érzetet keltik, hogy a bőr bársonyos, kellemes tapintású, hidratált, de valójában nem a bőrünk az, hanem a szilikonolaj, amely beburkolja bőrt, a hajat.

Hátránya: gyakori használata mellett a bőr fuldokolni kezd, a hajat zsírosítja, a fejbőr viszkethet tőle, a bőr kiszáradását és irritációját is okozhatja. Nehéz lemosni a bőrról. A szervezet nem képes lebontani és környezetkárosító.

Amiben megtalálhatod: sampon, balzsam, arckrém, testápoló, kézkrém, dekorkozmetikum.

INCI-elnevezése: dimethicone, methicone, trimethicone, cyclomethicone, amodimethicone, trimethylsilylamodimethicone, trimethylsiloxysilicate, cyclopentasiloxane, dimethiconol, dimethicone copolyol (-one, -onol, -oxane végződésű összetevők)

Amit a BOTIVIO-nál használunk helyette: coco-caprylate (növényi szilikon), undecane (and) tridecane (vege-silicone)

 

Veszélyes illatanyagok, amelyek irritációt okoznak, erős allergiás hatással lehetnek a bőrre.

 

 

Szintetikus illatanyagok

Különböző és rendkívül sokféle kőolajalapú illatkomponensekből kísérletezik ki annak érdekében, hogy a termékeket még vonzóbbá tegyék számunkra és hogy manipulálják a választásunkat. A szaglásunk egy nagyon érzékeny és támadható érzékszervünk, amit a kozmetikai ipar gyártói is igyekeznek kihasználni. Az orrunk szaglósejtjei szoros összeköttetésben állnak az agyunk limbikus rendszerével, ami az érzéseinket, viselkedésünket, memóriánkat irányítja. Nem is gondolunk bele abba, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek ránk a manipulatív, mesterséges illatok hatására. Még a természetes, terápiás hatású illóolajokat is ésszel kell használni, mert nagy erő van az illatokban.

Hátránya: erősen allergizálhat, bőrirritációt, fejfájást, légzőszervi megbetegedést, koncentrációs zavart, viselkedési zavart okozhat. Károsan stimulálja az agyat, károsíthatja a központi idegrendszert.

Amiben megtalálhatod: arc- és testápolók, tusfürdők, sminktermékek, babaápolási termékek, tisztítószerek, parfümök, illatosítók.

INCI-elnevezése: fragrance, perfume, parfum (abban az esetben, ha nincs mögötte megcsillagozva, hogy "essential oils" vagy "natural flavours")

Amit a BOTIVIO-nál használunk helyette: vegyszermentes, 100% tisztaságú illóolajokat, növényi hidrolátumokat, növényi kivonatokat.

 

Kozmetikum vagy élelmiszer?

 

 

Szintetikus színezékek

Nagy részét mesterségesenn, laboratóriumi környezetben állítják elő, hogy megszínezzék vele a kozmetikumainkat, ételeinket, italainkat, gyógyszereinket és háztartási cikkeinket. Mivel mi emberek nagyon szeretjük a színeket, ezért sajnos a kozmetikai- és élelmiszeripar ezekkel is túlzásokba esett. Gondoljunk csak bele, mi szükségünk van például színes WC papírokra? A sok színezék ráadásul nagyon megterheli a környezetet, mert szinte sose bomlik le. De a szép, színes termékek sokkal jobban eladhatóak, mint a színtelen, fakó készítmények. Hallom, ahogy azt kiabálod, hogy "Mi van a dekorkozmetikumokkal, amik mit sem érnek színek nélkül?!" Ok aláírom, de akkor keress természetes, ásványi sminkeket, hozzáadott illatanyag és tartósítószer nélkül! A hajadra meg használj növényi festést! :D

Hátránya: bőrirritációt, viselkedési zavart, allergiát okozhatnak, károsíthatják a bőrt és a légzőrendszert.

Amiben megtalálhatod: hajfestékek, sminktermékek, színes kozmetikumok, fogápolási szerek, gyógyszerek, háztartási szerek, élelmiszerek.

INCI-elnevezése: CI és egy 5 jegyű szám, de sajnos a természetes anyagok jelölése is így kezdődik. Néhány károsra példa: CI 26100, CI 60725, CI 26100 (D&C RED17), CI 45380 (D&C RED21), CI 73360 (D&C RED30), CI 15880 (D&C RED34 CALCIUM LAKE), D&C RED36, CI 60725 (D&C VIOLET 2), CI 77480, CI 74260, CI 60730, CI 77000, CI 77266, CI 10316, CI 11680, CI 12490, CI 15850

Amit a BOTIVIO-nál használunk helyette: zöldtea, ásványi anyagok, ásványi pigmentek, agyagok, festőnövények

 

Szintetikus tartósítószerek

Olyan vegyi anyagok, amelyeket azért adnak a termékekhez, hogy megakadályozzák a baktériumok, penészgombák és élesztőgombák szaporodását. Minden kozmetikumban megtalálhatóak, és a vizet tartalmazó készítményekben elengedhetetlen az alkalmazásuk. Bár ezek a vegyi anyagok hatékonyan meghosszabbíthatják a termékek eltarthatósági idejét, az egészségre is károsak lehetnek. A kozmetikai ipar is nagyon sokféle tartósítószert használ. Ilyenek lehetnek az alkoholok, parabének, formaldehidek. A legtöbb mesterséges kozmetikumnak elég hosszú, 2-3 év a lejárata. Gondoljunk csak bele ehhez a hosszú eltarthatósághoz milyen mennyiségű konzerváló anyag szükséges. A natúrkozmetikumok általában, maximum 1 évig állnak el.

Hátránya: irritálhatják a bőrt, allergizálnak, magzatkárosító hatásúak, megzavarhatják a hormonháztartást, gyengítheti a bőr természetes savköppenyét.

Amiben megtalálhatod: bármiben, ami nem natúrkozmetikum

INCI-elnevezése: butylhydroxytoluol / BHT, butylhydroxyanisol / BHA, EDTA, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, methenamine, methylchloroisothiazolinone (chloromethylisothiazolinone), isothiazolinone, methylisothiazolinone, quarternium-15,quarternium-18, polyquaternium 10, chlorphenesin, phenoxyethanol (ha 2 év az eltarthatósága a terméknek), benzophenone, alcohol, triclosan.

Amit a BOTIVIO-nál használunk helyette: dehydroxyacetic acid, benzoic acid, sorbic acid, benzyl alcohol, triethylcitrate, glyceryl caprylate, illóolajok

 

Erős bőr irritációt okozhat, ha nagy mennyiségben használunk a parabének, egyéb tartósítószer tartalmú termékek közül.

 

 

Parabének

Szintén a szintetikus tartósítószerek közé tartoznak, de veszélyessségük miatt, külön írok róluk. A parabének számos típusával találkozhatunk, de a kozmetikumokban leggyakrabban használtak a metilparabén, a propilparabén és a butilparabén. Általában kis mennyiséget használnak belőlük más tartósítószerekkel együtt, de felhalmozódhatnak a sejtekben, ezért jobb a parabénmentes termékeket keresni, amire a gyártók legtöbbször külön felhívják a figyelmet.

Hátránya: irritálhatják a bőrt, allergiás, ekcámás tüneteket válthatnak ki, megzavarhatják a hormonrendszer egészséges működését, elősegíthetik a rákos sejtek burjánzását.

Amiben megtalálhatod: bármiben, ami nem natúrkozmetikum

INCI-elnevezése: paraben, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, heptylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben (triclosan), benzylparaben

Amit a BOTIVIO-nál használunk helyette: dehydroxyacetic acid, benzoic acid, sorbic acid, benzyl alcohol, triethylcitrate, glyceryl caprylate, illóolajok

 

PEG

A polietilénglikol rövidítése, egy alkoholtípus, amelyet gyakran használnak sűrítő vagy oldószerként a kozmetikumokban. A PEG-ek kőolajból vagy földgázból származhatnak, és gyakran más vegyi anyagokkal, például etilén-oxiddal együtt használják őket olyan vegyületek alkotására, mint a polietilén-glikoléterek (PEG). A PEG-eket gyakran használják a kozmetikumokban, mert segítenek más összetevők oldásában, megakadályozzák a termékek szétválását, és nedvességhordozóként működhetnek. A PEG-ek azonban 1,4-dioxánnal is szennyezettek lehetnek, ami egy ismert rákkeltő anyag, ezért fontos, hogy tisztában legyünk ezzel a potenciális veszéllyel, amikor a kozmetikumokat használjuk.

Hátránya: áteresztővé tehetik a bőrt, így a jó és a rossz anyagok is könnyebben felszívódhatnak, öregítheti a bőrt, csökkentheti a természetes nedvességtartalmát, bőrirritációt, máj- és vesetoxicitást okozhat, rákkeltő hatású lehet.

Amiben megtalálhatod: testápolók, tusfürdők, arckrémek, hajápolási szerek, dezodorok, fogkrémek, szájvizek, nedves törlőkendő

INCI-elnevezése: propylene glycol, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters, PEG-10 M, PEG-14 M, PEG-32, PEG-80, PEG-100 Stearate, PEG40 Hydrogenated Castor Oil, Polysorbate 20, Polysorbate 60, Polysorbate 80,

Amit a BOTIVIO-nál használunk helyette: natúrkozmetikumokban jóváhagyott polyglyceryl-összetevők, xanthan, guargum.

 

TEA / MEA / DEA

A kozmetikumok gyakori összetevői. Emulgeáló és habképző anyagként használják őket. Ezek is károsak lehetnek. Európában már korlátozva vannak az ismert karcinogén hatásuk miatt

Hátránya: bőrön keresztül felszívódhatnak és felhalmozódhatnak a szervezetben. Kapcsolatba hozták őket a rák és más egészségügyi problémák kialakulásával. Vese- és májkárosító, hormondrendszer zavaró lehet.

Amiben megtalálhatod: minden olyan termékben, amiben szükséges hogy a víz a zsírral elkeveredjen, tusfürdők, samponok, testápolók, arckrémek

INCI-elnevezése: triethanolamine / TEA, monoethanolamine / MEA, diethanolamine / DEA

Amit a BOTIVIO-nál használunk helyette: polyglyceryl-6 stearate (and) polyglyceryl-6 behenate, methyl glucose sesquistearate, cetearyl alcohol, behentrimonium methosulfate

 

Veszélyes összetevő: triklozán, dimethicone, mea, parabének, szintetikus tartósítószer és illatanyagok, ami erősen allergiás a bőrön.

 

 

Alumínium származékok (ACH)

Elsősorban az izzadsággátló készítményekben található meg, ritkábban egyéb kozmetikumokban is. Nagy kérdés, hogy mennyi szívódik fel a bőrünkön keresztül belőle, mert elvileg a nagyobb szemcseméret a felszívódást is akadályozza. Ezt viszont ritkább esetben használják és főleg a fizikai fényvédőknél.,babaápolási termékekben, napozószerekben dezodorokban gyakran használt izzadsággátló összetevő.

Hátránya: eltömíti a bőrt, a nyirokcsomó pórusait, hogy azok ne tudjanak izzadni, így az egyik fontos méregtelenítő szervünk természetes működését akadályozzuk meg és ezáltal azok a mérgek rakódnak le a mellmirigyek közelében, amelyek nem tudnak távozni az alumínium származékoknak köszönhetően. A legújabb kutatások szerint felelősnek tartják a mellrák kialakulásáért.

Amiben megtalálhatod: izzadsággátlók, babaápolási termékek, napozószerek

INCI-elnevezése: aluminium, alumina, alumínium-klór-hidrát, alumínium-cirkónium-hidrát, alumínium-cirkónium-glicin

Amit a BOTIVIO-nál használunk helyette: triethyl citrate, zinc ricinoleate, glyceryl caprylate.

 

Ftalátok

Szerves vegyületek, amelyek hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel. Az illatanyagokban található ftalátok felelnek az illatok tartósságáért, de gyakori adalékanyagai a kozmetikumoknak, testápoló termékeknek. Műanyag lágyítóknak is hívják őket.

Hátránya: szaporodási és fejlődési rendellenességet okozhat, hormon károsító és zavaró, csökkentheti a termékenységet, allergizáló és idegrendszert károsító. Máj-, vese-, tűdőkárosodást, rákot is okozhat.

Amiben megtalálhatod: napvédő szerek, illatosított készítmények, parfümök, körömlakkok, ajakápolók, dezodorok, hajlakkok, mosószerek. Az EU-ban és Kaliforniában betiltották a gyerekjátékok gyártása során, de még mindig előfordulhat 3-as, 6-os, 7-es jelzésű műanyagból készült étel- és italtárolóknál és a fent felsorolt kozmetikumokban :(

INCI-elnevezése: dibutyl phtalat, diethyl phtalat, dimethyl phtalate, dioctyl phtalat

Amit a BOTIVIO-nál használunk helyette: vegyszermentes, 100% tisztaságú illóolajokat

 

A veszélyes kőolajszármazékok, ásványi olajok helyett használjunk természetes növényi olajokat a bőrön.

 

 

Hidrogénezett növényi olajok

Illatmentes, színtelen, élettelen olajok, amiből hiányzik a bőröd számára a tápanyag és a vitamin. Ezeket az olajokat magas hőmérsékleten és oldószerrel nyerik ki. A hő hatására elbomlanak a hőérzékeny hatóanyagok az olajból. A szervezetünket a bőrünkön keresztül se ajánlott transzzsírsavakkal mérgezni. A nagy gyártók sokszor jobban szeretik használni, mint a hidegen sajtolt finomítatlan olajokat, mert sokkal olcsóbb, könnyebb vele dolgozni és stabil készítményeket készíteni. A hidegen sajtolt olajok viszont a bőröd megmentői lehetnek legyen szó fakó, száraz vagy éppen zsíros bőrről.

Hátránya: UV sugárzás hatására elvékonyíthatja a bőrt, ami által jobban ráncosodhatunk. A bennük lévő oldószeres adalékanyagok eltömíthetik a pórusokat, így nem tud a bőrünk szabadon lélegezni.

INCI-elnevezése: a növényi olaj neve előtt hydrogenated szó áll

Amit a BOTIVIO-nál használunk helyette: hidegen sajtolt, finomítatlan, bio növényi olajok, növényi vajak (pl. kendermagolaj, jojobaolaj, szőlőmagolaj, édesmandula olaj, kókuszolaj, sheavaj, kakóvaj)

Az általam összegyűjtött információk ismeretbővítésre szolgálnak. Biztos, hogy még sok káros vegyülettel ki lehetne egészíteni a listát. Mindenkinek saját felelőssége, hogy tovább kutasson a témában, meggyőződjön az ellenkezőjéről, saját tapasztalatot gyűjtsön vagy a számára hiteles szakemberekkel konzultáljon és úgy válassza meg a számára megfelelő testápolási termékeket. Fontos tudnunk, hogy az összetevők (INCI) listája mindig a legkisebb összetevő felé halad, tehát a lista elején találod azokat az alapanyagokat, amikből a legtöbb van a termékekben. Mindig olvassunk az összetevőkben és annak higgyünk elsősorban, ne a csomagolásnak és a hangzatos marketingnek!

 

Példák káros összetevőket tartalmazó INCI listára

Ugye most már felismered a veszélyes összetevőket?


Káros kozmetikai összetevők

 

Káros kozmetikai összetevők
Az oldal tetejére