Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Illóolajok hatása táblázat

Makó Mariann
2022. 06. 14. 18:52:48
Illóolajok hatása táblázat

Szeretnéd tudni, mire használják az esszencális olajokat? Az illóolajok számos előnnyel rendelkeznek a választott illattól függően. Az illóolajokat változatos eljárással nyerik ki a növényekből (gőzdesztilláció, hidegen sajtolás, áztatás...stb.). Számos kémiai összetevőt tartalmaznak, amelyek meghatározzák a különböző illóolajok egyediségét, aromáját, terápiás hatását. Segítünk felfedezni az aromaterápia előnyeit, és bemutatjuk, hogy mennyi problémára alkalmazható egyetlen illat.

Az esszenciális olajok felhasználásának három módja van

Belégzéssel: az illóolajok hatásmechanizmusa az orrunkon, szaglórendszerünkön keresztül érvényesül, ahogy már korábban írtam róla. Anatómiailag a szaglórendszerünk közel van az agy limbikus rendszeréhez, amely az érzelmek irányításáért felelős. Az illóolaj molekulák belégzéssel stimulálják az orrban lévő illatreceptorokat és kölcsönhatásba lépnek az ideg- és limbikus rendszerrel. De fontos tudnunk, hogy belégzéskor ezek az illóolaj részecskék a tüdőbe is bejutnak, onnan a véráramba és szétáradnak a testbe, ahol kifejtik a hatásukat az agyra és a többi szervre. A belégzéshez használhatunk modern, ultrahangos párologtató készülékeket, aromamécsest, radiátorra helyezett vizes edényt. De az olajat inhaláláshoz is használhatjuk, csak olyankor figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró a víz. Illetve belélegezhetjük az illóolajokat a tenyerünkből, az üvegcséből vagy vattapamacsra cseppentve is. Néhány illóolaj viszont képes irritálni a nyálkahártyát, mint a fahéj, és nem alkalmas inhalálásra.

Tiszta, terápiás illóolajok

Helyileg alkalmazva: bőrön keresztül még több illatmolekula képes felszívódni. A bőrpórusokon keresztül gyorsan bejutnak a bőr mélyebb rétegeiben található vér- és nyirokrendszerbe, majd a keringés által eljutnak a különböző szervekhez. Ennek általában azonnali hatása lehet: megszünteti a viszketést, nyugtatja a napégette bőrt, csillapítja az apróbb fájdalmakat.
Külsőleg alkalmazhatjuk az illóolajokat a kezelni kívánt bőrfelületen vagy a talpon, ami a legideálisabb felület az illóolajok alkalmazására, hiszen a talpunk bőrfelületén nagyméretű pórusok vannak, amelyeken keresztül könnyedén felszívódnak az illóolajok. A talphoz hasonlóan a fülön is számtalan reflexzóna található, amelyen keresztül szintén nagyon eredményes az esszenciális olajok használata.

Aroma terápiás talpmasszázs az illóolajok segítségével.

Az illóolajokat a fürdővízben is gyakran használjuk, de ilyenkor nem direktbe cseppentjük a vízbe az olajat, mert az nem oldódik a vízben, hanem használunk valamilyen vivőanyagot, például mézet, növényi olajokat, sót, tejszínt, így az illóolaj nem a víz felszínén fog úszni, hanem teljes mértékben feloldódik. A Botivio Teafürdősója epsom sóval és gyógynövényekkel jó választás lehet számodra, ha a kedvenc illóolajaid társaságában egy kellemes fürdőzést szeretnél. Ez a módszer egyes illóolajoknál elengedhetetlenül fontos, mert vannak olyan illóolajok, mint például a teafa, amelyek hígítatlanul bőrirritációt okozhatnak.

Fürdősó egy tiszta, jó minőségű illóolajjal.

Belsőleg, szájon át: Magyarországon nem engedélyezett, mert a legtöbb olajat szigorúan tilos belsőleg alkalmazni. Ne egyél illóolajat! Nagyon nagy körültekintést igényel. Sokkal jobban oda kell figyelni, mint a gyógyszerek vagy egyéb kiegészítők esetén. Alaposabb tudást igényel, hiszen az esszenciális olajok a növényekből kivont hatóanyagok többszörösét tartalmazzák. Jobb és sokkal biztonságosabb a másik kétféle felhasználási mód.


Tisztán vagy hígítva használjuk őket?

Ebben a kérdésben is eltérő álláspontokat találhatunk, a vélemények felhasználónként változhatnak. Van aki számára a hígítatlan borsmentaolaj erősebbnek bizonyulhat és irritációt okozhat. Én viszont könnyedén használom hígítatlanul a halántékomra kenve, amikor migrénem van. Az alapvető biztonságot szem előtt tartva, a bőr érzékenységét elkerülve, én azt javaslom, hogy jobb, ha használat előtt hígítjuk az olajokat pláne, ha új illóolajjal van dolgunk. Hígíthatunk számos hordozóolajjal (frakcionált kókuszolaj, avokádóolaj, jojobaolaj, édesmandula olaj), vajakkal (shea, kókusz, mangó, kakaó). Általánosan javasolt hígítás 3 csepp olaj - 1 csepp illóolaj. De tehetjük az olajokat különböző sókba (epsom só, himalája só), szódabikarbónába, mézbe, tejbe, ecetbe (tisztítószerek készítésekor). Ilyenkor mindig hígításról beszélünk.

Néhány hasznos tipp arra, hogyan használjuk megfelelő módon az esszenciális olajokat:

Új illóolajok esetén ajánlott egy egyszerű bőrtesztet végezni az alábbi módon: 1 csepp illóolajat keverjünk el 3 csepp bármilyen hordozó olajban és kenjük a testünk egy érzékeny bőrfelületére (has, belsőcomb, könyökhajlat). Ha néhány órán belül bőrpír, kiütés, hólyag, fájdalom jelenik meg, akkor érzékenyek vagyunk arra az illóolajra.

Az illóolajok használatának általános szabálya, hogy érzékeny bőrű embereknél, idős személyeknél, 12 év alatti gyermekeknél, legyengült immunrendszerű embereknél, várandós nőknél mindig hígított formában kell alkalmaznunk.

Nem ajánlott az illóolajok használata néhány kifejezetten érzékeny bőrfelületen úgy, mint a szemek környéke, sebes bőrfelületek, belső fül, genitáliák!

Az illóolajokat sose használjuk koraszülötteknél!

Néhány illóolaj példa a bőrre gyakorolt hatásuk szerint a teljesség igénye nélkül:
Semleges, hígítás nélkül használható olaj, ami általában nem okoz bőrirritációt: tömjén, levendula, teafa, orvosi citromfű, szantálfa.

Hígítva használandó olaj: fahéj, szegfűszeg, oregánó, kakukkfű (magas fenoltartalmú olajok, úgynevezett "forró olajok").

Érzékenyítő olajok, ezért hígítva használandó gyerekeknél és érzékeny bőrűeknél: feketebors, kúszó fajdbogyó, gyömbér, eukaliptusz, borsmenta.

Az illóolajok leírása hasznos információk forrása.


Top 20 illóolajprofil, amelyet gyakran használunk az aromaterápiában

Terápiás minőségű bergamott illóolaj.

1. Bergamott - citrus aurantium bergamia

Hatása a testre: fertőtlenítőként, lázcsillapítóként használható borogatásba vagy fürdővízbe, húgyúti fertőzésekre, nyirokpangásnál serkentő, görcsoldó menstruációs panasz esetén, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő.

Hatása a lélekre: kedélyjavító, antidepresszáns, nyugtató hatású, alvásjavító, szorongást enyhítő, önbizalom támogató.

Hatása a bőrre: bőrtónus javító, csökkenti a foltok megjelenését, enyhén összehúzó hatású, leginkább vegyes vagy zsíros arcbőrre, bőrtisztító hatású, tinédzser bőrproblémákra, szagtalanító.

Óvintézkedések: Hígítva kell alkalmazni, mert irritálhatja az érzékeny bőrt! A legveszélyesebb napérzékenyítő hatású, ezért használata után 24 órán keresztül nem ajánlott a napozás, szoláriumozás. A Botivionál bergapténmentes olajat használunk, így a fényérzékenyítő hatás veszélye nélkül használható.

Gyerekbarát: igen

Illata: friss, citrusos, gyümölcsös, enyhén virágos

Amivel helyettesíthető: levendula, muskotályzsálya, indiai citromfű

Használ az egészséges emésztésre.

2. Borsmenta - mentha piperita

Hatása a testre: érösszehúzó, fájdalomcsillapító (izom, ízület, fejfájás), felsőlégutakat tisztító köhögéskor, megfázáskor, féreghajtó, görcsoldó, emésztési problémákra, lázcsillapító hatású hűtőfürdőnél vagy hidegborogatásnál, köptető hatású, mensturációt elősegítő, segít csökkenteni a klimax mellékhatásait alhasra kenve, gyulladáscsökkentő, hányingercsillapító, vérnyomást emelő.

Hatása a lélekre: élénkítő, elmét és koncentrációt segítő, idegrendszert nyugtató, önbizalom ösztönző, fokozza a kreativitást.

Hatása a bőrre: hatásos ekcémára, kiütésekre, bőrgyulladásra, leégéskor, rovarcsípésekre, viszkető bőrre.

Óvintézkedések: Bőrirritációt okozhat különösen érzékeny személyeknél! Inkább hígítsuk mindig. Ne érintkezzen nyálkahártyával, mert irritálhatja! Ne alkalmazzuk várandósság és szoptatás alatt, mert csökkentheti a tejképződést. Ne használjuk 6 éven aluli gyerekeknél és időseknél se! Homeopatás gyógyszerekkel együtt nem alkalmazható!

Gyerekbarát: nem

Illata: erősen mentolos, hűsítő, friss, füves-menta

Amivel helyettesíthető: fodormenta (édeskésebb), izsóp, macskamenta

Gyorsan segít a bajban.

3. Citrom - citrus limomum / citrus limon peel

Hatása a testre: baktériumölő, segít az emésztésben, gombaölő, méregtelenítő, hegesítő, rovarölő, tisztító, vérnyomáscsökkentő, vérzéscsillapító, vízhajtó, allergia ellenes, asztmára, megfázásra, torokfájásra, hörghurutra, láb- és körömgomba ellen, légúti fertőzésekre, orrdugulásra, immuntámogató.

Hatása a lélekre: stresszoldó, kiegyensúlyozó, alvástámogató, frusztrációt csökkentő, segíti a koncentrációt.

Hatása a bőrre: bőrtónus javító, seborrhea és kuperózis ellenes, használ a szagok ellen, akné, ráncos, rugalmatlan bőrre, vegyes és zsírosodó arcbőrre, zsíros, korpás fejbőrre, narancsbőrre, csökkenti a ráncok és foltok megjelenését.

Óvintézkedések: Fokozza a fényérzékenységet, ezért a vele kezelt bőrfelületet ne tegyük ki közvetlen napsütésnek legalább 24 órán keresztül! A Botivionál furánkoumarinmentes olajat használunk, így a fényérzékenyítő hatás veszélye nélkül használható.

Gyerekbarát: igen

Illata: üde, citrusos, könnyed

Amivel helyettesíthető: grapefruit, mandarin, édesnarancs

A narancs illóolaj egészséges kis stresszoldó.

4. Édesnarancs - citrus aurantium dulcis peel

Hatása a testre: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyákoldó, emésztést támogató, gombaellenes, immunrendszer támogató.

Hatása a lélekre: stresszoldó, alvásjavító, afrodiziáló, szorongást csökkentő, kedélyjavító, nyugtató, energetizáló.

Hatása a bőrre: bőrfrissítő, kollagéntermelődést segítő, bármely bőrtípusra, de a zsíros, eltömődött bőrre tisztító hatású, gyógyító hatású a repedezett bőrre.

Óvintézkedések: Fényérzékenyítő, ezért használata után 24 órán keresztül kerülni kell a napozást, szoláriumozást!

Gyerekbarát: igen

Illata: friss, citrusos, édes aroma

Amivel helyettesíthető: citrom, mandarin, grapefruit

Az eukaliptusz radiata a kis növényi vírusölő.

5. Eukaliptusz - eucalyptus radiata

Hatása a testre: erős fertőzésgátló, baktérium és vírusölő, felső légúti betegségek, hurut esetén légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító, lázcsillapító, hatásos izomfájdalmaknál, reumaellenes, levegőtisztító, krónikus fáradság ellen, rovarűző, erős fertőzésgátló, baktérium és vírusölő, felső légúti betegségek, hurut esetén légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító, lázcsillapító, hatásos izomfájdalmaknál, reumaellenes, levegőtisztító, krónikus fáradság ellen, rovarűző.

Hatása a lélekre: élénkítő, elmét és koncentrációt segítő, felemelő, mentális tisztító.

Hatása a bőrre: sebgyógyító, tisztító hatású, leégésre hatásos.

Óvintézkedések: Irritálhatja az érzékeny bőrt, ezért hígítva használandó! Ne alkalmazzuk arcon, a szem közelében és homeopatás termék mellett!

Gyerekbarát: igen

Illata: friss, mentolos, citromos, virágos.

Amivel helyettesíthető: levendula, teafa



6. Eukaliptusz - eucalyptus globolus

Hatása a testre: baktériumölő, élénkítő, fájdalomcsillapító, felső légutakat tisztító, fertőzésgátló, köptető, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, sebgyógyító, vírusölő, arcüreggyulladásra, orrdugulásra, izomfájdalmakra, asztmára.

Hatása a lélekre: életerő fokozó, enyhíti a kimerültséget, energetizáló.

Hatása a bőrre: bőrfertőzésekre, rovarcsípésekre, tonizáló hatású, le-, megégésre, horzsolásokra, vágásokra.

Óvintézkedések: Irritálhatja az érzékeny bőrt, ezért hígítva használandó! Ne használjuk epilepsziás, magas vérnyomású betegeknél és helyileg 6 éven aluli gyermekeknél, várandósoknál, szoptatás alatt és homeopatas készítményekkel együtt!

Gyerekbarát: nem

Illata: erőteljes, kámforos, friss-fás, gyógyszeres.

Amivel helyettesíthető: eucalyptus radiata, borsmenta, levendula, teafa

A geránium illóolaj termékek kis mennyiségben is hatásos rovarriasztók.

7. Geránium bourbon - pelargonium graveolens

Hatása a testre: szabályozza a mellékvesekéreg működését, a hormonháztartást, klimax és a menstruációs problémák tüneteit enyhíti, nyirokrendszer serkentő, fertőzésgátló, fájdalomcsillapító, sejtregeneráló, segíti a máj működését, izzadásgátló, rovarriasztó.

Hatása a lélekre: antidepresszáns, pozitiváló hatású, ellazító, kiegyensúlyozó, önbizalom segítő.

Hatása a bőrre: szabályozza a faggyútermelést, baktériumellenes hatású, minden bőrtípusra, tónusjavító, összehúzó hatású, hegesítő, hámosító, enyhén gyulladáscsökkentő, striák ellen vagy megelőzésére.

Óvintézkedések: Általában minden bőrtípusra használható, kivéve a túlérzékeny bőrtípust, ahol nagyobb hígításban alkalmazható. Ne használjuk a várandósság alatt!

Gyerekbarát: igen

Illata: édes, virágos, átható

Amivel helyettesíthető: muskátli

A grapefruit illóolaj az első termékek között ajánljuk neked.

8. Grapefruit - citrus paradisi, c. racemosa

Hatása a testre: baktériumölő, emésztést serkentő, étvágygerjesztő, fertőtlenítő, vízhajtó, fejfájás ellen, izomfájdalomra, menstruációs görcsökre, kimerültségre, másnaposságra, serkenti az immunrendszert, stimulálja az endorfin termelődést, javítja a vér- és nyirokkeringést, erősíti a körmöket.

Hatása a lélekre: antidepresszáns, hangulatingazodásra, szorongáscsökkentő, csökkenti a félelmet, energetizáló.

Hatása a bőrre: javítja a zsíros, vegyes bőr állapotát. Pattanásos bőrre. Erősíti a hajszálakat, csökkenti a hajhullást. Csökkenti a cellulitiszt.

Óvintézkedések: Ne használjuk, ha sztatinokat vagy más olyan gyógyszereket szedünk, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a grapefruittal! Fényérzékenyítő, ezért kerüljük a napot, ha magunkra kenjük!

Gyerekbarát: igen

Illata: friss, édes, citrusos

Amivel helyettesíthető: bergamott, citrom, édesnarancs, lime, mandarin

Az indiai citromfű illóolajat a szagtalanító termékekben használják.

9. Indiai citromfű - cymbopogon flexuosus

Hatása a testre: emésztést segítő, vérkeringést serkentő, baktériumölő, idegrendszerre ható, illatosító, fájdalomcsillapító, lázcsillapító, rovarriasztó, vízhajtó, gyulladáscsökkentő, jetlag ellen, köröm-, lábgomba ellen, vércukor kiegyensúlyozó, csökkenti a mentális fáradságot.

Hatása a lélekre: idegnyugtató, antidepresszáns, kedélyjavító, koncentrációt javító.

Hatása a bőrre: A bőrre és a vénákra tónusjavító hatású. Bőr és izomzat élénkítő, frissítő. Narancsbőrre, dezodor és lábápoló készítményekbe, hajfényesítésre.

Óvintézkedések: Ne alkalmazzuk helyileg 2 év alatti gyermekeknél! Bőrre csak hígítva használjuk!

Gyerekbarát: 2 év felett

Illata: friss, füves, citrusos, teás

Amivel helyettesíthető: citrom, eukaliptusz, levendula, teafa

A kakukkfű illóolaj a forró olajok közé tartozó termék.

10. Kakukkfű - thymus vulgaris

Hatása a testre: antioxidáns, erős baktériumölő, gombaölő, görcsoldó, izzasztó, hegesítő, köhögéscsillapító, köptető, összehúzó, rovarriasztó, vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító, felső légúti fertőzéseknél, hasmenésre, másnaposságra, megfázásra, kimerültségre, ingerlékenységre, premenstruális szindróma esetén.

Hatása a lélekre: idegnyugtató, szorongást csökkentő, élénkítő, koncentrációt segítő.

Hatása a bőrre: problémás, pattanásos, zsíros, eltömődött arcbőrre. Narancsbőrre, öregedő bőrre. Csökkenti a hajhullást.

Óvintézkedések: A "forró" olajok közé tartozó termék, mindig hígítani kell! Ne használjuk várandósság alatt, 6 év alatti gyermekeknél! Idősebb gyerekeknél is csak nagy hígításban alkalmazzuk! Serkentheti a pajzsmirigy működését, ezért pajzsmirigy-túlmöködésben szenvedők kerüljék! És kerüljék a magas vérnyomásban szenvedők is!

Gyerekbarát: nem

Illata: erős, fás kakukkfű illat

Amivel helyettesíthető: bazsalikom, indiai citromfű, fahéj, levendula, rozmaring, teafa

A kubeba illóolajat szabad magas vérnyomás ellen használni.

11. Kubeba / verbena - litsea cubeba

Hatása a testre: összehúzó, bőrtonizáló, gyulladásgátló, baktériumölő, fertőtlenítő, gombaellenes, dezodoráló, reumaellenes, puffadás ellen, vérnyomást csökkentő, rovarriasztó, láz és fejfájás csillapító.

Hatása a lélekre: hangulatjavító, antidepresszáns, szorongásoldó, harag, ingerlékenység ellen.

Hatása a bőrre: zsíros vagy vegyes arcbőrre, pattanásos, problémás arcbőrre, bőrgomba ellen, összehúzó, tónusjavító hatású.

Óvintézkedések: A terhesség első három hónapjában ellenjavalt. Lehetségesek gyógyszer kölcsönhatások. Hígítva alkalmazzuk!

Gyerekbarát: nem

Illata: friss, füves, erős citromos

Amivel helyettesíthető: grapefruit, indiai citromfű, orvosi citromfű

A tiszta levendula a legnépszerűbb dōterra illóolaj.

12. Levendula - lavandula angustifolia

Hatása a testre: emésztést segítő, fájdalomcsillapító, felső légutakat tisztító, görcsoldó, fertőtlenítő, antibiotikus, hegesítő, sebgyógyító, kisebb égésekre, vágásokra, horzsolásokra, rovarcsípésekre, vérnyomáscsökkentő.

Hatása a lélekre: antidepresszáns, idegnyugtató, alvásjavító, szorongást oldó.

Hatása a bőrre: Bőrszerkezet javító, sejtregeneráló, nyugtatja a sérült, gyulladt bőrt. Dezodoráló hatású.

Óvintézkedések: Alapvetően biztonságos olaj, de túlzott használata érzékenységet okozhat. Használjuk megfontoltan!

Gyerekbarát: igen

Illata: jellegzetes virágillatú, enyhén füves

Amivel helyettesíthető: eukaliptusz, pacsuli, római kamilla, teafa, tömjén

A mirha illóolajat először kiszárítják.

13. Mirha - commiphora myrrha

Hatása a testre: felszabadítja a légutakat, fertőtlenítő, hatásos szájüregi gyulladások kezelésére, hormonháztartás szabályozó, pajzsmirigy működést harmonizáló, keringést stimuláló, szélhajtó.

Hatása a lélekre: idegnyugtató, gondolattisztító, kiegyensúlyozó, feszültségoldó meditációt segítő.

Hatása a bőrre: Sebgyógyító, hegesítő, bőrregeneráló, ránctalanító hatású. Fakó, érett, élettelen bőrre.

Óvintézkedések: Általánosságban biztonságos.

Gyerekbarát: igen

Illata: gyantás, édes, balzsamos

Amivel helyettesíthető: tömjén, pacsuli, szantálfa



14. Muskotályzsálya - salvia sclarea

Hatása a testre: görcsoldó, antidepresszáns, baktériumölő, fertőzésgátló, emésztést serkentő, értisztító, méregtelenítő, gyomorerősítő, hangulatjavító, menstruációt elősegítő, csökkenti a menstruációs panaszokat, enyhíti a klimax tüneteit, stimulálja a női hormondrendszert, az ösztrogénképződést, vérnyomáscsökkentő.

Hatása a lélekre: hangulatjavító, segíti a tisztánlátást, segíti a kapcsolódási problémák megoldását.

Hatása a bőrre: Szabályozza a faggyútermelést és az izzadást. Frissíti a fejbőrt, korpásodás ellenes, hajhullás ellenes hatású. Sebek, gyulladások esetén serkenti a regenerálódást, hegképződést.

Óvintézkedések: Várandósoknak és 6 év alatt tilos! Ne használjuk járművezetés vagy gépek kezelése előtt, mert álmosságt okozhat! Hormonháztartásunkra hatással van, ezért fokozott elővigyázatossággal használjuk!

Gyerekbarát: nem

Illata: földes, gyógynövényes, virágos, keserédes

Amivel helyettesíthető: levendula, rozmaring, tömjén



15. Pacsuli - pogostemon cablin

Hatása a testre: emésztést segítő, ekcémaellenes, gombaölő (korpa, láb, köröm), fertőzésgátló, lázcsillapító, nyugtató, hányáscsillapító, rovarriasztó, enyhíti a változókor mellékhatásait, vírusölő, vízhajtó, gyulladáscsökkentő, keringést serkentő, illatosító.

Hatása a lélekre: antidepresszáns, afrodiziáló, kiegyensúlyozó, gondolattisztító.

Hatása a bőrre: Táplálja és hidratálja a bőrt. Sejtregeneráló, hegesítő, bőrnyugtató. UV káros hatásaitól védi a bőrt, csökkenti a foltok megjelenését.

Óvintézkedések: Általánosságban biztonságos.

Gyerekbarát: igen

Illata: intenzív, tartósan megmaradó, földes, pézsmás

Amivel helyettesíthető: levendula, tömjén, mirha



16. Római kamilla - anthemis nobilis

Hatása a testre: antibiotikus, antidepresszáns, baktériumölő, fájdalomcsillapító (fülfájás, fogzás), gyulladáscsökkentő, gyomorerősítő, görcsoldó, hegesítő, lázcsillapító, májműködést serkentő, menstruációt elősegítő, nyugtató, sebgyógyító, hányáscsillapító.

Hatása a lélekre: idegnyugtató, alvásjavító, szorongáscsökkentő, érzelmi kiegyensúlyozó.

Hatása a bőrre: Bőrnyugtató, aknéra, pattanásokra, kuperózisra, rosaceára, ekcémára, érzékeny bőrre, minden hajtípusra.

Óvintézkedések: Bizonyos esetben bőrirritációt okozhat. Ne használjuk várandósság alatt! Akik allergiásak az őszirózsafélék családjába tartozó növényekre, azokat allergizálhatja! Álmosságot okozhat.

Gyerekbarát: igen

Illata: friss, aromás, szénás

Amivel helyettesíthető: kamilla, levendula



17. Rozmaring - rosmarinus officinalis

Hatása a testre: antidepresszáns, antioxidáns, élénkítő, emésztést segítő, máj- és epeműködést támogató, fájdalomcsillapító, görcsoldó, hegesítő, menstruációt elősegítő, sebgyógyító, összehúzó, vízhajtó, vérnyomásnövelő, visszér problémákra, rovarriasztó, felső légúti betegségekre, kimerültség ellen, izomlazító, reumaelleni.

Hatása a lélekre: antidepresszáns, élénkítő, energetizáló, memóriafrissítő, ösztönző, akaraterőt, önbizalmat növelő, idegnyugtató

Hatása a bőrre: Bőrre és hajra erősítő, élénkítő hatással van. Fejbőr revitalizáló, zsíros hajra, hajhullásra. Bőrregeneráló, sebgyógyító.

Óvintézkedések: Ne használjuk várandósság alatt! Erőteljes élénkítőszer, ezért lefekvés előtt 3-4 órával már ne használjuk. Epilepsziás betegek ne használják!

Gyerekbarát: nem

Illata: gyógynövényes, friss, zöldfűszeres, kámforos

Amivel helyettesíthető: bazsalikom, borsmenta, kakukkfű, oregánó



18. Szegfűszeg - eugenia caryophyllata

Hatása a testre: görcsoldó, gyomorrontásra, antibakteriális hatású, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító (izom, ízület, fog), emésztést segítő, gombaölő, szájszag ellen, zúzódásokra, vércukorszint kiegyensúlyozó, rovarriasztó.

Hatása a lélekre: stresszkezelő, afrodiziáló, önbizalom erősítő, agyműködést serkentő, nyugtató, ellazító, segíti az elengedést.

Hatása a bőrre: csökkenti a foltok, ráncok megjelenését, csípésekre.

Óvintézkedések: nagyon erőteljes, irritáló, ún."forró" olaj. Nagy hígításban használjuk (kivéve fogfájáskor)! Várandósoknak, csecsemőknek, kisgyermekeknek tilos! Máj- vagy vesebetegség esetén kerüljük a használatát!

Gyerekbarát: nem

Illata: fűszeres, gazdag

Amivel helyettesíthető: pacsuli, római kamilla, teafa, fahéj, gyömbér



19. teafa - melaleuca alternifolia

Hatása a testre: baktériumölő, fertőzésgátló, immunrendszer stimuláló, gombás fertőzésekre (bőr, láb, köröm), fogínygyulladás, szájnyálkahártya fertőzéseire, húgyúti gyulladásokra, aranyérre ülőfürdőbe, torokfájásra, hegesítő, köptető, izzasztó, csípések ellen, rovarriasztó, vírusölő, kisebb vágások, égésekre, elősegíti a méregtelenítést.

Hatása a lélekre: bizalomnövelő, csökkenti az elnyomás érzését.

Hatása a bőrre: Letisztítja a gyulladt bőrt. Zsíros, problémás, atópiás bőrre, ekcéma, pikkelysömör, herpesz, bőrkiütések ellen. Problémás, korpás fejbőrre, intim higiéniára. Halványítja a foltokat.

Óvintézkedések: Általában biztonságos.

Gyerekbarát: igen

Illata: gyógyszeres, zöldes-fás

Amivel helyettesíthető: eukaliptusz, levendula, szegfűszeg



20. tömjén - boswellia carterii, b. sacra, b. serrata

Hatása a testre: emésztést segítő, hegesítő, köptető, sejtvédő, sejtregeneráló, vízhajtó, összehúzó, asztma ellen, bélgörcsre, gegegyulladásra, hörghurutra, kiütések csillapításra, megfázásra, puffadás ellen, immunstimuláló, fejfájás ellen, reumaellenes, légzéstámogató.

Hatása a lélekre: idegnyugtató, meditációt segítő, enyhíti a gyászt és a félelmet, szorongáscsökkentő.

Hatása a bőrre: Regenerálja és felélénkíti a bőrt, bőrfiatalító, ránctalanító hatású, pattanásokra, kelésekre, sebgyógyító, hegesítő, száraz, fakó, érett bőrre.

Óvintézkedések: A boswellia serrata az egyedüli, ami nem gyerekbarát! A többi fajtát nyugodtan lehet várandósoknak és gyerekeknek is használni. Általánosságban biztonságos.

Gyerekbarát: igen

Illata: balzsamos, keleties, édes-fűszeres

Amivel helyettesíthető: mirha, pacsuli, szantálfa

Töltsd le táblázatos formában az illóolajprofilt, amiben összegezve láthatók az információk: Illóolajok hatása táblázat

Ha érdekelnek az illóolajok és szívesen kipróbálnál egy-két izgalmas illóolajat vagy illóolajszinergiát, akkor nézz szét a Botivio termékek között!

Az oldal tetejére