Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A zöld tea hatásai - egy csésze csoda

A zöld tea hatásai - egy csésze csoda

SZERETEM a zöld teát. Isten ajándékának tartom. Egyszerre nyugtató, frissítő és energetizáló. Ma reggel amikor felébredtem, rögtön megittam egy csésze zöld teát a reggelim mellé. Ez nekem a tökéletes napi kezdés. Imádom! A zöld tea ízét jobban élvezem, mint a kávéét. De azon túl, hogy ilyen tökéletes érzéseket tud bennünk kelteni, mire jó a zöld tea? Mik a zöld tea hatásai? És tényleg olyan jó a bőrre?

A zöld tea eredete röviden

A zöld tea évszázadok óta ismert, és népszerűsége egyre csak növekszik. Egészségre gyakorolt hatásai és finom íze a teázók kedvencévé teszik. A zöld tea feltehetően Kínából származik, ahol gyógynövényként használták. Egyesek úgy vélik, hogy a teát Kr. e. 2737-ben fedezte fel Shennong kínai császár. A legenda szerint Shennong egy fa alatt ült, amikor néhány levél beleesett a forró vizet tartalmazó fazékjába. Miután megkóstolta a főzetet, úgy találta, hogy az nagyon frissítő. Mások úgy vélik, hogy a teát először Indiában fogyasztották, ahol gyógyító italként használták. A buddhista szerzetesek teát ittak, hogy ébren maradjanak a hosszú meditációs órák alatt. Bármi is legyen a helyzet, a teát ma már az egész világon fogyasztják, és emberek milliárdjai élvezik minden nap.

India a világ vezető teatermelője, őt követi Kína. Ez a két ország együttesen a világ teájának több mint 60%-át termeli. Népszerűsége aztán más ázsiai országokban, például Japánban és Koreában is elterjedt. Az elmúlt évtizedekben a zöld tea egyre népszerűbbé vált nyugaton.

 

Teatípusok

Először is tisztáznunk kell, hogy mit is hívunk teának. Ha a teáról beszélünk, akkor mindig a camellia sinensis növénynek a feldolgozott leveleire gondolunk. Szóhasználatunkban ugyan gyakran hívjuk a gyógynövények és gyümölcsök forrázatát is teának, de a valóságban ezek infúziók, forrázatok és nem teák. A teafélék nagy családja kizárlóag a camellia sinensinsből származik.

A camellia sinensis egy örökzöld cserje vagy kis bokor, amelynek leveleit és levélrügyeit tea előállítására használják. A camellia nemzetségnek a Theaceae családba tartozó virágos növények családjába tartozik. Közismert nevei közé tartozik a teanövény, a teabokor és a teafa. Két fő fajtáját termesztik: camellia sinensis var. sinensis, ami kis levelű, kisebbre növő, ellenállóbb, összetettebb ízvilágú. És a camellia sinensis var. assamica, a tea vadon fejlődő változata, ami akár 10-15 méteres magas fává is megnő, nagy levelű, bőséges csapadékra és párára van szüksége. Más országokban kisebb számban más fajtákat is termesztenek. A camellia sinensis Délkelet-Ázsia szárazföldi részén, Dél-Kínában és Észak-Indiában őshonos. Széles körben termesztik és honosítják számos országban, többek között Afrikában, Bangladesben és Srí Lankán.

A teák típusait a különféle betakarítási és feldolgozási módok határozzák meg. Ugyanabból a teanövényből készíthetnek fehér, sárga, zöld, wulong (oolong), vörös (fekete), puer (utóérlelt) teákat. 4-5 kg frissen szedett tealevélre van szükség ahhoz, hogy 1 kg feldolgozott teát készítsenek a teafarmerek.

 

A zöld tea napi 1 fogyasztása számos előnnyel jár

 

A zöld tea

A zöld tea abban különbözik a fekete teától, hogy nagyon kevéssé, kb. 0-5%-ba oxidálódik, míg a fekete (Kínában vörös tea) pedig 70-90%-ban. A zöld teához a friss rügyeket, fiatal leveleket szedik le. Az oxidációt, barnulást a levelek gőzölésével (japán és koreai zöld teáknál) és serpenyőben való sütésével (kínai és vietnámi zöld teák) állítják meg. A sütött zöld teák inkább édeskés, pirított mag ízű, míg a gőzölt zöld teák füves, spenótos ízűek. A tea többek között katekineket tartalmaz, ami a flavonoidok egy fajtája, amelyekről kimutatták, hogy számos egészségügyi előnnyel járnak: sejtregeneráló és antioxidáns. A zöld tea számos egészségügyi előnnyel jár, mivel magas az antioxidáns-tartalma és a C vitamin tartalma. Ezek az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodástól. A zöld tea bizonyítottan javítja az agyműködést, csökkenti a koleszterinszintet, és csökkenti a rák kockázatát.

A kínai zöld tea készítése: először is melegíts vizet, de ne forrald fel teljesen! Kb. 75-85 fokos vízhőmérséklet az ideális a kínai zöld teának. Ezután tedd a tealeveleket a teáskannába vagy teáscsészébe! Kb. 5 g tealevél ideális 250 ml vízhez. Öntsd rá a vizet a levelekre, és hagyd ázni 2-3 percig! Végül szűrd le a teát, és már fogyaszthatod is! Egy jó minőségű szálas tea akár kétszer-háromszor is felönthető. Alacsony ásványi anyag tartalmú (<200mg/l), lágyabb vagy szűrt vizet érdemes használnotok, hogy a tea valódi íze jobban érvényesüljön.

 

Az oolong tea egyedi ízzel rendelkezik

 

Az oolong tea

Az oolong tea részben oxidált, ami azt jelenti, hogy oxidáció szempontjából a fekete és a zöld tea között helyezkedik el. Az oxidáció szintje 8-90% között mozog. Az oolong tea egyedi ízzel rendelkezik, amelyet gyakran úgy jellemeznek, hogy egyes típusai a zöld, míg más típusai a fekete tea ízéhez áll közelebb. Nagy szakértelmet ígénylő teatípus, mert feldolgozása nagyon aprólékos. Leszedés után röviden fonnyasztják, majd folyamatosan zúzzák, sodorják és pihentetik a leveleket, majd sütéssel megakadályozzák az oxidációt. A legjobb oolongokat tavasszal szüretelik. Kevesebb az antioxidáns hatása és a koffein tartalma is, mint a zöld teának, de számtalan jótékony hatása van neki is. Többféle íz és aroma jellemzi a virágos, gyümölcsös jegyektől a fás, füves, diós jegyekig.

Az oolong tea elkészítéséhez először forralj fel 3 dl vizet, majd hagyd kicsit hűlni. 90-95 fokos víz általában az ideális. Ezután adj 1-2 teáskanál, 5 g oolong tealevelet egy teáskannába vagy teáscsészébe és öntsd rá a 3 dl forró vizet a tealevelekre, és hagyd ázni 2 percig. Legalább még egyszer megismételheted a leforrázást. Akkor számolj 3 perc áztatási idővel. Használj alacsony ásványi anyag tartalmú vizet (<200mg/l), vagy szűrt, tisztított vizet!

 

A leggyakrabban fogyasztott teafajta a világon

 

A fekete tea

Ez egy olyan teafajta, amelyet a teljes oxidálódási folyamaton végig menő camellia sinensis levelekből készítenek. Ez adja a tea jellegzetes színét. Ez a tea a világon leggyakrabban fogyasztott teafajta. Kínában vörös teának hívják. Nálunk jellemzően filteres (CTC) teaként terjedt el. Filteres teaként tömegtermelésben, gyors eljárásban dolgozzák fel és jellemzően tejjel fogyasztják. Szerencsére nagy számban megmaradtak azonban azok a kínai manufaktúrák, akik tartják a hagyományos, bonyolult eljárásos feldolgozást és a prémium minőséget, friss alapanyagokat tartják szem előtt.

A fekete tea a kávéval egyenlő koffeint tartalmaz, többet mint a zöld tea. A felszívódásában van a különbség. A zöld teából lassabban, a fekete teából gyorsabban szívódik fel a koffein, emiatt jobban felpörget, átmelegít.

Elkészítéséhez először melegítsd fel a vizet majdnem forráspontig. 90-95 fokos vízhőmérséklet a megfelelő. Ezután tégy kb. 5 g tealevelet egy csészébe és öntsd le 200 ml forró vízzel. Végül ízlés szerint ízesítsd. (Bár szerintünk nyugodtan kimaradhat a tej és a cukor, pláne ha jó minőségű szálas fekete teát iszol.) Mindig használj alacsony ásványi anyag tartalmú vizet (<250mg/l), szűrt vagy tiszított vizet!

 

A fehér tea

Ez a legkevésbé feldolgozott teatípus, aminek a legvilágosabb a főzete. A tealevelek csak minimálisan oxidálódnak. Először árnyékban majd napon száríták alacsonyabb hőmérsékleten, így magasabb polifenol tartalmú marad a tealevél. Főzete nagyon könnyed, lágy. Íze és illata édes, virágos.

Elkészítéséhez 85-90 fok körüli vízhőmérséklet a megfelelő. Legideálisabb a lágy vagy szűrt víz. 5 g tealevelet önts le 200 ml vízzel és áztasd 1 percig. Többször felönthető, mindig 1 perccel növeld az áztatási időt.

 

A zöld tea vagy fekete tea fogyasztása a jobb?

Ezt a kérdés gyakran felmerül. Bár most már Te is tudod, hogy a zöld tea és a fekete tea ugyanabból a növényből származik, de vajon egészségileg az egyik jobb-e neked, mint a másik?Ha választani kellene én azt mondanám, hogy a zöld tea fogyasztásának valójában számos előnye van a feketével szemben. A zöld tea azért jobb, mert több antioxidánst és kevesebb koffeint tartalmaz. Mások szerint a fekete tea azért jobb, mert több flavonoidot és kevesebb csersavat tartalmaz. Mindkét teának megvannak azonban a maga egyedi előnyei. A zöld tea bizonyítottan javítja a szellemi éberséget, csökkenti a koleszterinszintet és a rák kockázatát. Bizonyítottan javítja a szív- és érrendszeri egészséget, erősíti az immunrendszert és csökkenti a stroke kockázatát. A zöld tea gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek megvédeni a szervezetet a sejtkárosodástól. Kevesebb koffeint is tartalmaz, mint a kávé, így remek módja annak, hogy gyengéden felturbózd az energiád. Ezenkívül a zöld tea bizonyítottan javítja az agyműködést. Napi 1-2 tea fogyasztása csodákat művel és hatása semmihez sem hasonlítható!

 

Este ihatok zöld teát?

Inkább délelőtt, kora délután kell a zöld teát fogyasztani, mert este nehezítheti az elalvásodat. Ha este is teázni szeretnél, akkor fogyaszd a legkevesebb koffein tartalmú fehér teát.

 

Hogyan tároljuk a zöld teát, hogy friss maradjon?

A zöld teát a legjobb légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét helyen tárolni. A hűtőszekrény jó megoldás, de a fagyasztó túl hideg, és a levelek elveszítik az ízüket. Ha hosszabb távú megoldást keresel, próbáld meg sötét szekrényben vagy kamrában tárolni a zöld teát.

 

Egy csésze zöld tea az egészséges életmód alapja

 

A zöld tea hatásai szervezetünkre

A zöld tea bizonyítottan számos módon javítja a szív- és érrendszeri egészséget. Egyrészt segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet és javítja a keringést. Ezenkívül a zöld tea erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a szívet és az ereket a károsodástól. Végül a zöld tea bizonyítottan csökkenti a gyulladást, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Mindezek a hatások együttesen hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészség javításához és a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. Ezen kívül jelentősen csökkenti a koleszterinszintet és a stroke kockázatát. Napi egy csésze (1 dl) zöld tea segíthet megelőzni az influenza kialakulását, vagy ha már kialakult a probléma, akkor segíthet lerövidíteni a betegség időtartamát. A kutatók sejtkultúrás laboratóriumi tesztekben kimutatták, hogy az EGCG az influenzavírus minden vizsgált altípusát gátolja.

Emellett a zöld teát összefüggésbe hozták a rák, többek között a petefészekrák és a bőrrák alacsonyabb kockázatával. A zöld teában található EGCG különböző rákos megbetegedések megelőzésében segíthet. A zöld teát természetes gyógymódként is alkalmazhatjuk számos egyéb betegségre is. A zöld tea bizonyítottan hatékony a gyomorproblémák, a fejfájás és még a rossz lehelet kezelésében vagy a magas vérnyomás kordában tartásában is. A zöld tea bizonyítottan javítja a szellemi éberséget és a kognitív funkciókat is. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a résztvevők, akik zöld teát ittak, jobban teljesítettek a memória- és figyelemteszteken, mint azok, akik nem fogyasztottak zöld teát.

 

A zöld teában lévő anyagok rendszeres napi fogyasztása segíti a fogyás beindítását - egészséges életmód

 

A zöld tea és a fogyás

A zöld tea nemcsak a betegségek megelőzésében segít, hanem az anyagcsere fokozásával és a zsírégetéssel a fogyásban is. Ez a zöld teában található katechineknek köszönhető, amelyek termogén hatásúak, és segítenek több kalóriát elégetni és lebontani a szervezetben tárolt zsírt. Ezenkívül a zöld tea gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól és elősegítik az egészséges sejtnövekedést. Ezért a zöld tea rendszeres napi fogyasztása segíthet az általános egészség és jólét javításában.

 

A zöld tea és a koffein

A zöld tea teint tartalmaz, ami egyenértékű a kávéból előállított koffeinnel, amely stimuláns, és javíthatja a szellemi éberséget és a fizikai teljesítményt. A koffeinnek bizonyítottan számos előnye van. Ezek közé tartozik a jobb szellemi éberség, a megnövekedett fizikai teljesítmény, az élénkebb anyagcsere, a halálozási kockázat csökkenése. A tea koffeintartalmának mértékét a feldolgozásásának módja befolyásolja. A sorrend a következő a kevesebbtől a több koffeintartalomig: fehér tea - zöld tea - oolong tea - fekete tea - puer tea. Egy csésze fekete teában körülbelül egy presszókávénak megfelelő koffein van. Természetesen a teafogyasztásnál is érvényesül az az általános igazság, hogy mértékkel fogyasztva egészséges. A koffeinnek a mellékhatásiaról is írnunk kell, mint például: a szorongás és idegesség, álmatlanság, fejfájás és szédülés, szívdobogás, émelygés és hányás, dehidratáció, izomremegés és rángások, ingerlékenység és rosszkedv, vérnyomás és szívritmus emelkedése.

 

 

Zöld tea szerepe a bőrápolásban

Számomra a tea és a bőrápolás szeretete és ismerete különösen fontos téma, ezért a továbbiakban kimondottan a tea bőrre gyakorolt hatásáról szeretnék megosztani pár goldolatot.

A bőr rendszeresen ki van téve különféle környezeti, kémiai és mérgező anyagok hatásának, amelyek hozzájárulnak a betegségekhez és a rákkeltő hatásokhoz. Az ultraibolya fény (UVR) a fő külső stressz, amely immunszuppresszióhoz (védekezés csökkenéséhez), oxidatív stresszhez (károsodáshoz), korai öregedéshez és daganatképződéshez vezet. A tudósok és egészségügyi szakemberek hangsúlyozzák a megelőzési stratégiák fontosságát az ilyen kedvezőtlen kimenetelek megkerülésére. A növényi polifenolok ígéretes megközelítést jelentenek a betegségek megelőzésében és kezelésében. A zöld tea a növényi polifenolok gazdag forrása, amelyek jelentős antioxidáns és immunmoduláló hatást fejtenek ki a bőr védelmében.

A polifenolok a természetben előforduló vegyszerek, amelyek növényekből, gyümölcsökből, diófélékből és zöldségekből származnak. Bebizonyosodott, hogy számos jótékony egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Mivel széles körben elterjedtek és viszonylag olcsók, a polifenolok alkalmazása rendkívül vonzó a kutatók számára, mint a jelenlegi farmakológiai (gyógyszertan) terápiák költséghatékony alternatívájaként szolgáló stratégia. A zöld tea a növényi polifenolok fontos táplálékforrása, és a víz mellett a második napi szinten leggyakrabban fogyasztott ital a világon.

A bőr a legnagyobb szervünk. Összetett védekező rendszerrel rendelkezik, hogy megbirkózzon a káros környezeti és vegyi anyagokkal, de a túlzott vagy a krónikus kitettség túlterhelheti a rendszert, ami oxidatív stresszhez és oxidatív károsodáshoz vezethet. A sejtek közül károsodhatnak a fehérjék, a lipidek és a DNS, ami hozzájárul különböző bőrbetegségekhez, csökkentett immunválaszhoz és a bőrrák kialakulásához. Ahogy már említettem, az ultraibolya sugárzás (UVR) erősödése a bőr károsodásának egyik fő környezeti forrása. A bőr biológiájára és immunrendszerére gyakorolt jótékony hatását ismerjük. Nagy szerepet játszik a bőr elváltozásában, öregedésében és a bőrrák kialakulásában, amely sajnos egy drasztikusan növekvő betegség. A tudósok és egészségügyi szakemberek hangsúlyozzák a megelőzési stratégiák fontosságát.  A növényi polifenolok hatékonynak bizonyultak ezeknek a káros hatásoknak a visszaszorításában, mivel kémiai szerkezetük kelátot képezhet a fémionokban, és csökkentheti a sejtszerkezetekben a szabadgyökök károsítását. A zöld tea pont ezeknek a növényi polifenoloknak a  gazdag forrása, amelyek jelentős antioxidáns és immunmoduláló hatást fejtenek ki a bőr védelmében. Egyre több tanulmány és kísérlet foglalkozik a zöld teával és kivonataival a különböző bőrgyógyászati betegségek kezelésben.

Sok tanulmány nagyon ígéretes, és javasolja a zöld tea napi használatát, mint hatékony terápiás lehetőség a krónikus, fertőző, gyulladásos bőrre, illetve hajbántalmak, bőröregedés és rákos esetek megelőzés esetére is. A tudományos kutatásokban a zöld teában levő kivonatok belsődleges használatát hatékonynak találják a környezet által kiváltott emlőrák visszaszorításában, az autoimmun betegségekben gátolják a T-limfociták (T-sejtek) terjedését, és elnyomják a gyulladásos válaszokat a koszorúerekben.

 

Hogyan segíthet a zöld tea és benne a polifenolok a bőrödnek?

  • UV védelem bőrödnek, hogy ne öregedjen túl korán: A zöld tea epigallokatechin-3-gallátot (EGCG) tartalmaz, amely egyfajta katechin, amely védelmet nyújt az UV-károsodás ellen. Az EGCG (epigallokatekin 3 gallát) elkapja a reaktív oxigénfajokat és megvédi a DNS-t az oxidatív károsodástól. A zöld tea gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segíthetnek a bőrrák kockázatának csökkentésében. Egy tanulmány szerint a zöld tea polifenolok egerekben elnyomták a bőrdaganatok növekedését. A tanulmány megállapította, hogy a zöld teában található polifenolok gátolták a petazin, azaz a gyulladást elősegítő enzim aktivitását.

  • Antioxidáns hatás: ami megakadályozza az antioxidáns enzimek UVB által kiváltott kimerülését, gátolja az UVB által kiváltott fehérje oxidációt.

  • Gyulladáscsökkentő hatásai: A zöld tea számos egyéb előnye mellett gyulladáscsökkentő hatásúnak is bizonyult. Ez feltehetően a katechinek jelenlétének köszönhető, amelyek olyan vegyületek, amelyekről kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy tanulmányban kimutatták, hogy a zöld tea csökkenti a gyulladásos citokinek termelődését az emberi sejtekben. Ez arra utal, hogy a zöld tea jótékony hatással lehet a gyulladással jellemezhető állapotokra, például az ízületi gyulladásra vagy a Crohn-betegségre.

  • Rákellenes hatás: megakadályozza a DNS-károsodást, DNS-javító enzim aktiválása, gátolja a tumor növekedését, fejlődését.

  • Hatékonyságot mutat rosacea és aknés bőr kezelése esetén: a gyulladáscsökkentő zöld tea antioxidáns tulajdonságai miatt hatékony a bőr megnyugtatásában. A zöld teában található katekinek a pikkelysömör és a korpásodás kezelésében is hatékonyak. A zöld tea számos bőrbetegség természetes gyógymódjaként használható, mert kíméletes és hatékony.

  • Sebgyógyító hatás a bőrsejteket aktiválása által - a zöld tea bizonyítottan elősegíti a sebgyógyulást azáltal, hogy serkenti a bőrsejtek szaporodását és a kollagéntermelést. Egy patkányokon végzett vizsgálat során megállapították, hogy a zöld tea helyi alkalmazása jelentősen felgyorsítja a bőrsebek gyógyulását. A zöld teával kezelt patkányoknál megnövekedett a bőrsejtek proliferációja és a kollagéntermelés, ami gyorsabb sebgyógyulást eredményezett. A tea erre is képes!

 

Mi hogyan használjuk a zöld tea erejét bőrápolási termékeinkben?

A BOTIVIO termékek különlegessége, hogy minden vizet tartalmazó termékünk alapja az eredeti szálas teából készített tea főzet. Ebből készítjük testápolási termékeinket, így minden testápoló, tusfürdő és egyéb natúrkozmetikum tartalmazza a tea bőrápolási hatású előnyeit. Ezért ezek a natúr termékek mind gazdagok polifenol, illetve fenolos természetes vegyületeket tartalmazó összetevőkben, mint a:

  • zöld tea főzet (green tea)

  • zöld tea kivonat (camellia sinensis extract)

  • teaolaj / kaméliaolaj (camellia sinensis oil)

  • zöld tea levél (camellia sinensis leaf)

  • jojobaolaj 

  • szőlőmagolaj

  • kakaóvaj

  • gránátalmaolaj

  • máriatövis olaj

  • argánolaj

  • hibiszkuszvirág por

Az aromaterápiás, vizet tartalmazó kozmetikumaink különböző, bio gazdálkodásból származó zöld teák erőteljes főzeteiből készülnek. Válogass kedved szerint a Botivio tusfürdők és Botivio testápolók közül és próbáld ki a zöld tea kivonatának bőrszépítő és bőrvédő hatását Te is!

Magyarországon nem könnyű jó minőségű zöld teához jutni. A nagyobb boltokban és drogériákban kapható olcsó filteres tea utánzatok és zöld tea kapszulák nem az igaziak. Ha minőségi, friss és jó ár-érték arányú zöld teára vágysz, akkor nézz körül zöld tea kóstolóink között is és lepd meg magad egy csésze kellemes ízű, egészséges itallal!

A tea a víz után a legtöbbet fogyasztott ital a világon. Az emberek évszázadok óta fogyasztják a teát, és számos kultúrában alapélelmiszerré vált. A tea nem csak egy frissítő ital, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Különösen a zöld tea gazdag antioxidánsokban, és bizonyítottan fokozza az anyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a rákot. A zöld tea rendszeres fogyasztása pozitív hatással lehet az egészségre. És mi mindezért a sokoldalúságáért szeretjük. Mert egy igazi csodaszer elfogyasztva és külsőleg bőrünk ápolására is.

 

Forrás: 
Alexander Zink, Claudia Traidl-Hoffmann: Green tea in dermatology – myths and facts
Grand View Research, Inc., USA: Tea-Based Skin Care Market Analysis, 2019
Patricia OyetakinWhite, Heather Tribout and Elma Baron: Protective Mechanisms of Green Tea Polyphenols in Skin

Az oldal tetejére